Skip to main content Skip to search

Δελτία Τύπου

Ανακοίνωση ΓΕΜΗ

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

(Ε.Φ.Ε.Ε.Ι.)

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ 5Ε Τ.Κ. 454 44 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Ιωαννίνων 72/94

Αρ. Καταχώρησης Πρωτοδικείου Ιωαννίνων 1325/94

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ  19/11/18

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αγαπητοί Συνάδερφοι

Με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων , αλλά και με την ιδιότητα του Υπεύθυνου ΓΕΜΗ , ΥΜΣ και Υπεύθυνου Επιχειρήσεων  του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων θα  ήθελα να σας ενημερώσω για το ΓΕΜΗ και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων , ένα ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας και θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε .

Σύμφωνα με το νόμο 3419/2005 Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) όπου καθορίζεται ποιες είναι υπόχρεες επιχειρήσεις εγγραφής στο ΓΕΜΗ και σύμφωνα με τον νέο Επιμελητηριακό νόμο 4497/2017 που καθορίζονται τα πλαίσια είσπραξης των συνδρομών  ΓΕΜΗ από τις επιχειρήσεις και τις υποχρεώσεις είσπραξης αυτών από τα οικεία Επιμελητήρια , πρέπει να εξοφληθούν οι ετήσιες συνδρομές των επιχειρήσεων για το ΓΕΜΗ από το  2015 και μετά εντός της 5ετίας . Πριν παρέλθει η 5ετία το Επιμελητήριο είναι υποχρεωμένο να βεβαιώσει την οφειλή στην Δ.Ο.Υ .  εκ του νόμου.

Αυτό σημαίνει ότι το 2020 θα βεβαιωθούν οφειλές επιχειρήσεων στη Δ.Ο.Υ. για το έτος 2015 και στην συνέχεια το 2021 για το 2016 κ.ο.κ. .

Για να μην βρεθούμε ως γραφεία και ως επαγγελματίες απέναντι στους πελάτες μας ότι δεν  τους ενημερώσαμε , καλό είναι όλοι να ενημερώσετε τις επιχειρήσεις , ειδικά τις ατομικές , το υπόλοιπο που έχουν για την συνδρομή τους στο ΓΕΜΗ. Για τις ατομικές επιχειρήσεις η ετήσια συνδρομή είναι 30,00 ευρώ και τυπώνετε από το ΓΕΜΗ με τους κωδικούς τους οποίους θα πρέπει να έχει η κάθε επιχείρηση ή στο ταμείο του Επιμελητηρίου.

Το επόμενο διάστημα θα ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις του συλλόγου και σας καλώ να βρίσκεστε όλοι κοντά στην νέα διοίκηση για το καλό όλων μας και του επαγγέλματός μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

 

Μπέκας Σπυρίδων

Read more

Δελτίο τύπο ΜΥΦ

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

(Ε.Φ.Ε.Ε.Ι.)

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ 5Ε Τ.Κ. 454 44 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Ιωαννίνων 72/94

Αρ. Καταχώρησης Πρωτοδικείου Ιωαννίνων 1325/94

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ  1/10/18

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ζούμε σε μια χώρα οπού το κράτος πιστεύει ότι με τα πρόστιμα θα επιβάλει την τάξη στο φορολογικό σύστημα.

Το πρόστιμο θεωρούμε πως πρέπει να επιβάλλεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις οποιασδήποτε μορφής, δική μας εκτίμηση είναι πως πρέπει να επιβάλλεται όταν οι δηλώσεις δεν υποβάλλονται καθόλου ή όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμα.

Εσχάτως, έχει ανακύψει μεγάλο θέμα για τα μέλη μας, με τις συγκεντρωτικές τιμολογίων εσόδων και εξόδων που ενώ έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, στη συνέχεια τροποποιήθηκαν. Είναι προφανώς πως αυτό δεν έγινε με δόλο, ούτε απέβη σε βάρος του δημοσίου, για να έρχεται η διοίκηση να επιβάλλει πρόστιμα στις επιχειρήσεις.

Το πρώτο μέτρο εφαρμογής των νέων συγκεντρωτικών καταστάσεων εσόδων και εξόδων, θυμίζουμε, έλαβε χώρα το φορολογικό έτος 2014 και το κράτος καλούσε τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν σε ένα μέτρο πρωτόγνωρο και με πολλές ατέλειες (οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα), να υποβάλουν τα έσοδα χωρίς να μπορούν να διορθωθούν μετά την καταληκτική ημερομηνία, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις να υποβάλουν τη συγκεντρωτική την τελευταία ημέρα, χωρίς να μπορούν να ελεγχθούν οι αποκλίσεις των εσόδων από τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Κατά την αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων, η οριστικοποίηση της υποβολής καθυστερούσε προς έγκριση έως και τρεις ημέρες, ειδικά λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία.

Μετά την καταληκτική ημερομηνία μπορούσαν να διορθωθούν μόνο οι αποκλίσεις των εξόδων, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν σταλεί από επιχειρήσεις και τα δύο αρχεία εσόδων-εξόδων, χωρίς να υπάρχει μεταβολή στο αρχείο των εσόδων.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε τη μη επιβολή προστίμων για:

α) όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις, μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία διόρθωσης των εξόδων

β) τις δηλώσεις που ενώ είχαν σταλεί εμπρόθεσμα, λόγω αδυναμίας του συστήματος, άργησαν να οριστικοποιηθούν.

Και φυσικά ζητάμε να επιβάλλεται πρόστιμο κάθε έτος και όχι ανά τρίμηνο των τροποποιητικών δηλώσεων.

 

Τα προβλήματα που θα προκύψουν από την επιβολή των προστίμων, προειδοποιούμε πως θα είναι μεγάλα. Οι ενδικοφανείς προσφυγές θα είναι ατελείωτες, το κόστος των επιχειρήσεων θα είναι τεράστιο μέσα σε όλες τις δυσκολίες τους και θα δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των επιχειρήσεων-λογιστών-εφοριών.

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα μέτρο με πολλές ατέλειες, αναλαμβάνουμε το κόστος μέχρις εκεί που μας αναλογεί ως επιχειρήσεις, το ίδιο όμως, οφείλει να κάνει και το κράτος από τη μεριά του, να επανεξετάσει δηλαδή την επιβολή προστίμων για τις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις συγκεντρωτικών καταστάσεων εσόδων-εξόδων.

 

Εκ του ΔΣ της ΕΦΕΕ Ιωαννίνων

Read more

Δελτίο Τύπου της Ε.Φ.Ε.Ε.Ι για τις φορολογικές δηλώσεις του 2019

ΙΩΑΝΝΙΝΑ  17/07/19

 

Προς

Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

 

Κοιν.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος Ο.Ε.Ε.

 

Κύριε Υφυπουργέ δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη να θέλετε να καταστήσετε σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση των φορολογικών δηλώσεων   και πολύ καλά κάνετε , είμαστε μαζί σας και σας στηρίζουμε , αρκεί όμως :

οι βεβαιώσεις  συνταξιούχων και δημοσίων λειτουργών να έχουν αναρτηθεί στο σύστημα του taxis έως τις 28 Μαρτίου που άνοιξαν οι φορολογικές δηλώσεις

ο ΕΦΚΑ να έχει κάνει την εκκαθάριση στους επαγγελματίες έως τις 28 Μαρτίου που άνοιξαν οι φορολογικές δηλώσεις

το taxis να λειτουργεί κανονικά χωρίς διακοπές σύνδεσης, ειδικά της ώρες λειτουργίας των γραφείων μας και όχι μόνο ξημερώματα

οι υπερβολικά πολλές πλατφόρμες που υπάρχουν στο taxis να λειτουργούν κανονικά χωρίς διακοπές

και φυσικά μπορεί να άνοιξε στις 28 Μαρτίου το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων , αλλά ήταν ανέτοιμο να δεχτεί καμία φορολογική δήλωση χωρίς μετά να χρειαστεί να γίνει τροποποιητική δήλωση.

Κύριε Υφυπουργέ , ο κλάδος μας δεν σας παρακαλάει για παράταση δηλώσεων , ούτε είμαστε επαίτες , ζητάμε το αυτονόητο , ζητάμε ένα Κράτος που θα είναι σοβαρό , συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες , στους επαγγελματίες και στους λογιστές οι οποίοι μέσα στην κρίση έχουν βοηθήσει όσο κανένας άλλος κλάδος αυτή την χώρα να σταθεί όρθια  , να διορθώσει προβλήματα βάζοντας πλάτη και βοηθώντας προπάντων τους συνανθρώπους μας και κατ επέκταση το κράτος.

Με τιμή

Το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε. Ιωαννίνων

Read more