Skip to main content Skip to search

Προτάσεις ΕΦΕΙ για ΕΡΓΑΝΗ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΝΗ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Γενικές παρατηρήσεις.

Όταν το σύστημα είναι κλειστό για συντήρηση (όπως κάθε Τετάρτη) ή ότν υπάρχει τεχνική αδυναμία όχι μόνο του συστήματος αλλά και των επιχειρήσεων ή των λογιστικών γραφείων , εναλλακτικός τρόπος αποστολής πρόσληψης ή αλλαγής ωραρίων κλπ πx με fax, e-mail και στη συνέχεια εισαγωγή στο σύστημα σε εύλογο χρόνο με χρήση πχ πρωτοκόλλου από την υπηρεσία που στάλθηκε με fax.

Γενική αναθεώρηση μείωση -εξορθολογισμός των προστίμων για παραβάσεις που αφορούν πχ την μη έγκαιρη τροποποίηση ωραρίων κλπ

Καθιέρωση εργόσημου για περιστασιακές προσλήψεις μίας (1) ημέρας ή δοκιμής εργαζόμενου για 1-2 ημέρες.

Αναθεώρηση χρόνου αποστολής στο ΕΡΓΑΝΗ των εντύπων Ε5-Ε6-Ε7 στο παλαιό καθεστώς των 8 ημερών

Δυνατότητα μη αναγγελίας τεχνικού ασφαλείας από την 1 ημέρα απασχόλησης

Επέκταση του χρόνου δήλωσης εργατικού ατυχήματος πέραν των 24 ωρών με παράλληλη περαιτέρω απλοποίησης της διαδικασίας.

 

Έντυπα 4 (Ε4)

  • Δυνατότητα αποστολής συμπληρωματικού ωραρίου , με περισσότερες των 40 ωρών εβδομαδιαίως (συμβατικό ωράριο) , έως τα πλαίσια του νόμιμου ωραρίου 45 ώρες και τους εργαζόμενους με πενθήμερη πλήρη απασχόληση και 48 για τους εργαζόμενους με εξαήμερη απασχόληση . Αυτό θα καλύψει περιπτώσεις έντασης εργασίας και δεν θα χρειάζεται να αποσταλεί έντυπο Ε8 για υπερεργασία. Φυσικά πάντα θα υπολογίζεται υπερεργασία για τις επιπλέον ώρες.
  • Ενοποιημένος πίνακας συμπληρωματικός ωραρίου και τροποποιητικού αποδοχών σε περίπτωση αλλαγής ωραρίου και παράλληλα αύξησης ή μείωσης αποδοχών (τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε δύο διαφορετικούς πίνακες).

 

Έντυπα 5 (Ε5)

Δυνατότητα αποστολής του Ε5 με ευθύνη του εργοδότη χωρίς την υπογραφή του εργαζόμενου με παράλληλη δυνατότητα στον εργαζόμενο εντός ευλόγου διαστήματος να το αμφισβητήσει (πχ 15 ημέρες) διότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι «εξαφανίζονται» ή δεν εμφανίζονται καθόλου για εργασία παρότι υπέγραψε πρόσληψη .Το υπάρχον νομικό πλαίσιο κοινοποίησης με δικαστικό επιμελητή έχει κόστος για τις επιχειρήσεις. Δεν γίνεται πάντα ο εργοδότης να πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Η τουλάχιστον να υποβάλλεται χωρίς υπογραφή στις περιπτώσεις που δεν θεμελιώνονται δικαιώματα αποζημίωσης για τον εργαζόμενο.

 

Έντυπο 6 (Ε6)

  • Δυνατότητα ηλεκτρονικής υπαναχώρησης σε περίπτωση αναγγελίας με προειδοποίηση στην περίπτωση που ο εργοδότης με συναίνεση του εργαζόμενου αποφασίσουν ότι τελικά δεν θα λυθεί ή συμβατικής του σχέση (πχ υπογεγραμμένο έντυπο ακύρωση αναγγελίας απόλυσης με προειδοποίηση)

 

Έντυπο 8 (Ε8)

Αναθεώρηση της διαδικασίας αναγγελίας της υπερεργασίας και της υπερωρίας

πριν την πραγματοποίηση. Επαναφορά προηγούμενου καθεστώτος. Σε περίπτωση

μη πλήρους αναθεώρησης και διατήρησης του υπάρχοντος η ώρα λήξης της

υπερωρίας να είναι ανοιχτή.

 

Έντυπο 9 (Ε9)

  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής ή παράλειψη υποβολής να μην είναι το μόνο κριτήριο να χαρακτηρίζεται η σύμβαση ως πλήρους απασχόλησης από την πρώτη ημέρα της πρόσληψης.

 

Έντυπο 11 (Ε11)

  • Κατάργηση της υποβολής του ειδάλλως μετάθεσης της προθεσμίας υποβολής από 31/1 στο τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
  • Κατάργηση της διάταξης του νόμου αναγγελίας της άδειας πριν την πραγματοποίηση της.

Με τιμή

 Εκ του  Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

ΜΠΕΚΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ